Algemene cultuur

Cannabis en legaliteit: zijn we er bijna?

marteau_juge_loi

In een tijd waarin de parlementsverkiezingen het Belgische politieke landschap opnieuw hebben gedefinieerd, is het essentieel om te kijken naar innovatieve ideeën om de wetgeving vooruit te helpen, in het bijzonder wat cannabis betreft.

Huidige stand van het debat

De legalisering van cannabis is een langdurig en complex debat in België. Uit een opiniepeiling van oktober 2023 bleek dat 35% van de Belgen voor legalisering is. Er is echter een opvallende verdeeldheid tussen de Franstalige partijen, die meestal openstaan voor het idee, en de partijen in het noorden van het land, die terughoudender zijn.

Senaatsverslag over drugs

In april 2024 publiceerde de Senaat een rapport over de evaluatie van het drugsbeleid, in het bijzonder cannabis, waarin grote problemen werden benadrukt, zoals:

Gevangenispopulatie:

50% van de gevangenen zit vast voor drugsgerelateerde misdrijven.

Overtredingen met cannabis:

Bij 70% van de drugsgerelateerde misdrijven gaat het om cannabis.

Kosten van onderdrukking:

1 miljard per jaar, waarvan 90% afkomstig is van cannabishandel.

Aanverwante risico's, juridische kwesties en politieke meningen

De WHO erkent de therapeutische effecten van CBD en kent er geen grote risico's aan toe.

Als ze echter met tabak worden gemengd en gerookt, blijven de risico's van roken bestaan.

Cannabis blijft illegaal in België, maar een Europese richtlijn staat de teelt en verkoop toe van industriële hennep met minder dan 0,2% THC.

Sinds 2019 wordt het roken van cannabis met minder dan 0,2% THC beschouwd als "andere rooktabak" en onderworpen aan dezelfde wetgeving.

Zonder laboratoriumanalyse is het echter moeilijk om deze cannabis te onderscheiden van illegale cannabis, wat kan leiden tot juridische complicaties.

De vraag "Moet cannabis gelegaliseerd worden in België?", gelanceerd in mei 2024, wordt gesteund door de meerderheid van de Belgische politieke partijen (Défi, Ecolo, PS, Les Engagés, PTB), die een aanpak voorstellen die eerder gebaseerd is op volksgezondheid dan op repressie.

Ze bevelen een volksgezondheidsbeleid aan om decriminalisering te begeleiden.

De liberale partijen (MR) zijn echter tegen dit idee en vragen zich af waarom cannabis voorrang moet krijgen op andere drugs en vinden dat een dergelijk signaal aan het publiek niet gepast is.

Bronnen : Verkiezingen 2024 - Cannabis, abortus, sluiers: wat stellen de partijen voor over de belangrijkste sociale kwesties? Cannabis: toegestaan of verboden?

Huidige problemen

Het huidige wettelijke kader is verouderd en ineffectief. Het rapport roept op tot een hervorming van de wet uit 1921 om beter aan te sluiten bij de hedendaagse realiteit en om de regelgeving en het gebruik van recente gegevens te verbeteren.

Internationale modellen

België zou inspiratie kunnen putten uit verschillende buitenlandse modellen:

Uruguay:

Legalisatie onder strenge staatscontrole.

Verenigde Staten:

Regulering door middel van particuliere beroepsvergunningen.

Canada:

Een tussenweg tussen staats- en privécontrole.

Duitsland:

Legalisatie van recreatieve cannabis vanaf april 2024.

Redenen voor hervorming

Sanitaire voorzieningen:

Legalisatie zou het mogelijk maken om de kwaliteit en de inhoud van cannabinoïden te controleren, waardoor de gezondheidsrisico's afnemen.

Veilig:

De macht van criminele netwerken verminderen en de openbare veiligheid verbeteren.

Gerechtelijk:

De overbelasting van gevangenissen en justitiële diensten verlichten, die momenteel wordt verergerd door 30.000 boetes voor cannabisbezit per jaar.

Economische kwesties

De Friday Group heeft geschat dat legalisatie de staat tussen de €20 miljoen en €140 miljoen aan jaarlijkse inkomsten kan opleveren. Deze middelen zouden opnieuw geïnvesteerd kunnen worden in preventie en de strijd tegen criminele netwerken.

bronnen : https://www.lecho.be/opinions/general/le-temps-est-venu-de-legaliser-le-cannabis/10551133.html