Cannabis en legaliteit: zijn we er bijna?
In een tijd waarin de parlementsverkiezingen het Belgische politieke landschap opnieuw hebben gedefinieerd, is het essentieel om te kijken naar innovatieve ideeën om de wetgeving vooruit te helpen, in het bijzonder wat cannabis betreft.
Huidige stand van het debat
De legalisering van cannabis is een langdurig en complex debat in België. Uit een opiniepeiling van oktober 2023 bleek dat 35% van de Belgen voor legalisering is. Er is echter een opvallende verdeeldheid tussen de Franstalige partijen, die meestal openstaan voor het idee, en de partijen in het noorden van het land, die terughoudender zijn.
Senaatsverslag over drugs
In april 2024 publiceerde de Senaat een rapport over de evaluatie van het drugsbeleid, in het bijzonder cannabis, waarin grote problemen werden benadrukt, zoals:
Meer dan 50% van de gevangenen zit vast voor drugsgerelateerde misdrijven. Bij 70% van de drugsgerelateerde misdrijven gaat het om cannabis. 1 miljard euro per jaar is het bedrag dat de staat momenteel uitgeeft aan de bestrijding van drugscriminaliteit, waarvan 90% uitsluitend wordt besteed aan de strijd tegen cannabis.
Aanverwante risico's, juridische kwesties en politieke meningen
De WHO erkent de therapeutische effecten van CBD en kent er geen grote risico's aan toe. Als ze echter met tabak worden gemengd en gerookt, blijven de risico's van roken bestaan. Cannabis blijft illegaal in België, maar een Europese richtlijn staat de teelt en verkoop toe van industriële hennep met minder dan 0,2% THC. Sinds 2019 wordt het roken van cannabis met minder dan 0,2% THC beschouwd als "andere rooktabak" en onderworpen aan dezelfde wetgeving. Zonder laboratoriumanalyse is het echter moeilijk om deze cannabis te onderscheiden van illegale cannabis, wat kan leiden tot juridische complicaties.
De vraag "Moet cannabis gelegaliseerd worden in België?", gelanceerd in mei 2024, wordt gesteund door de meerderheid van de Belgische politieke partijen (Défi, Ecolo, PS, Les Engagés, PTB), die een aanpak voorstellen die eerder gebaseerd is op volksgezondheid dan op repressie.
Ze bevelen een volksgezondheidsbeleid aan om decriminalisering te begeleiden. De liberale partijen (MR) zijn echter tegen dit idee en vragen zich af waarom cannabis voorrang moet krijgen op andere drugs en vinden dat een dergelijk signaal aan het publiek niet gepast is.
Bronnen : Verkiezingen 2024 - Cannabis, abortus, sluiers: wat stellen de partijen voor over de belangrijkste sociale kwesties? Cannabis: toegestaan of verboden?