Algemene cultuur

Het endocannabinoïde systeem

systeme endocanabinoid

Qu’est-ce que le système endocannabinoïde ?

Het ECS (endocannabinoïde systeem) is een uitgebreid netwerk van chemische signalen en cellulaire neuroreceptoren die dicht opeengepakt zitten in onze hersenen en ons lichaam.

De ‘cannabinoïde’ receptoren in de hersenen – de CB1-receptoren – zijn talrijker dan andere soorten receptoren in de hersenen.

Ze werken als doorgeefluiken om de niveaus en de activiteit van de meeste andere neurotransmitters te regelen.

Dit is hoe ze dingen regelen: door directe feedback, door het verhogen of verlagen van de activiteit van het systeem dat moet worden aangepast, of dat nu honger, temperatuur of alertheid is.

Om deze receptoren te stimuleren, produceert ons lichaam moleculen, endocannabinoïden genaamd, die een structurele overeenkomst vertonen met de moleculen van de cannabisplant.

De eerste endocannabinoïde die werd ontdekt kreeg de naam anandamide, naar het Sanskriet woord ananda voor geluk.

We hebben allemaal kleine cannabis-achtige moleculen rondzweven in onze hersenen.

De cannabisplant, die de mens al zo’n 5000 jaar gebruikt, kaapt in wezen deze oude cellulaire machinerie.

Een tweede type cannabinoïde receptor, de CB2-receptor, bevindt zich voornamelijk in ons immuunweefsel en is essentieel om onze immuunfunctie te helpen controleren, en speelt een rol bij het moduleren van darmontsteking, samentrekking en pijn bij inflammatoire darmaandoeningen.

CB2-receptoren zijn bijzonder interessante doelwitten voor de ontwikkeling van geneesmiddelen, omdat zij niet de cannabis-gerelateerde high veroorzaken die stimulering van CB1-receptoren wel veroorzaakt.

(wat vaak een ongewenste bijwerking is).

Quel est le rôle du système endocannabinoïde dans l’apprentissage et la mémoire ?

Wij weten uit verschillende onderzoekslijnen dat het endocannabinoïde systeem een sleutelrol speelt bij het leren en het geheugen.

De meest voor de hand liggende vaststelling is dat een van de belangrijkste bijwerkingen van hoge doses recreatieve cannabis de tijdelijke aantasting van het kortetermijngeheugen is.

Het geheugen wordt weer normaal bij onthouding.

Er zijn ook verfijnde studies gedaan naar hoe mensen acuut reageren op de toediening van THC (het actieve bestanddeel in cannabis) en hoe dit zowel hun vermogen om zich dingen op korte termijn te herinneren als de patronen op hun functionele beeldvorming van de hersenen verandert.

Volgens de populaire schrijver Michael Pollan in zijn bestseller The Botany of Desire, is cannabis een van de planten die de mens al duizenden jaren kweekt of waarmee hij co-evolueert.

Dit komt deels, schrijft Pollan, omdat de handeling van het vergeten een waardevolle rol speelt in het vermogen van onze hersenen om te functioneren zonder overladen te worden met gegevens van onze zintuigen die ons voortdurend bombarderen. Pollan veronderstelt dat als we niet vergeten, we niet functioneren, en cannabis helpt ons daarbij.

De rol die het endocannabinoïde systeem speelt bij het vergeten, opent ook mogelijkheden voor de behandeling van PTSS, een aandoening waarbij mensen onaangename en opdringerige herinneringen hebben die zij niet kunnen helpen herinneren, en die een heel syndroom van gênante en gevaarlijke symptomen veroorzaken die verband houden met pathologische herinnering.

Quel est le rôle de l’ECS dans la faim et le réglage fin des médicaments amaigrissants ?

Het waarschuwende verhaal van rimonabant, een geneesmiddel dat de CB1-receptor blokkeert, is een interessant voorbeeld van de centrale rol die het endocannabinoïde systeem in zoveel cruciale functies speelt.

Het werd ontwikkeld als een medicijn tegen zwaarlijvigheid.

Het idee was dat het endocannabinoïde systeem de honger controleert.

We weten dit onder meer omdat cannabis je “hongerig” maakt, dus als je de CB1-receptor blokkeert, zou dat moeten leiden tot gewichtsverlies.

Rimonabant is zeer succesvol in het verminderen van gewicht. Maar omdat het endocannabinoïde systeem ook de stemming regelt, moest het dringend van de markt worden gehaald omdat mensen die het namen zelfmoordneigingen kregen. Naarmate we de complexiteit van CES beter begrijpen, kunnen we ons echter een geval voorstellen waarin we een geneesmiddel voor gewichtsverlies kunnen ontwikkelen dat inwerkt op de cannabinoïde-receptoren die het gewichtsverlies beïnvloeden, maar niet op de receptoren die de stemming regelen.

L’exploration du système endocannabinoïde pourrait conduire à la découverte de nouveaux médicaments

De studie van het endocannabinoïde systeem was aanvankelijk gericht op pogingen om een illegale drug te begrijpen (en te demoniseren), maar nieuw onderzoek heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een veel bredere verkenning van wat een verrassend complex en verstrekkend systeem is waarmee ons lichaam leert, voelt, motiveert en zichzelf in balans houdt.

We staan werkelijk aan het begin van een tijdperk van ontdekking van het endocannabinoïde systeem en de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen die een aantal van de wreedste ziekten van mensen (en dieren) zouden kunnen helpen verlichten.

Glossaire sur le Système Endocannabinoïde :

  • Endocannabinoïde systeem (ECS ): Intercellulair communicatiesysteem dat verantwoordelijk is voor het in evenwicht brengen van metabolische processen en het optimaliseren van de functies van ons lichaam.
  • Fytocannabinoïde: Cannabinoïde die van nature door een plant wordt geproduceerd.
  • Endocannabinoïde: Cannabinoïde die op natuurlijke wijze door het menselijk of dierlijk lichaam wordt geproduceerd.
  • Synthetische cannabinoïden: Cannabinoïden gemaakt in het laboratorium.
  • Cannabinoïde receptor: Componenten van het endocannabinoïde systeem die verantwoordelijk zijn voor activering en binding aan endocannabinoïden/fytocannabinoïden.
  • Cannabinoïdenzymen: componenten van het endocriene systeem die cannabinoïden synthetiseren en afbreken.
  • Homeostase: Alle functies die zorgen voor de stabiliteit en het evenwicht van ons organisme bij verandering, met als doel de samenstelling en eigenschappen van een organisme relatief constant te houden.

Velen van ons hebben wel eens gehoord van sommige zendersystemen in ons lichaam, zoals het sympathische zenuwstelsel, dat ons onze vecht- of vluchtreactie geeft.

Minder mensen hebben gehoord van het meer recent ontdekte endocannabinoïde systeem (ECS), wat verrassend is aangezien het ECS essentieel is voor bijna alle aspecten van ons onmiddellijke functioneren.

Het endocannabinoïde systeem regelt en controleert veel van onze meest kritische lichaamsfuncties, zoals leren en geheugen, emotionele verwerking, slaap, temperatuurregeling, pijnbeheersing, ontstekings- en immuunreacties en voeding.

ECS staat momenteel centraal in hernieuwd internationaal onderzoek en geneesmiddelenontwikkeling.