Algemene cultuur

terpenen

Les terpènes

Wat zijn terpenen? Waarom zijn ze gunstig in CBD-producten?

Bevat een wietsoort van Lemon Haze of Buddah Cheese echt citroen of kaas? Uiteraard niet, maar hoe verklaart u dan de soms zeer grote smaakverschillen tussen twee hennepsoorten?

Je zult het door de titel hebben begrepen, dit komt allemaal door de terpenen die in de planten aanwezig zijn, maar wat zijn ze, waar zijn ze voor en hoe werken ze? Veel vragen die Canna-House in dit artikel zal beantwoorden.

Wat zijn ze ?

Terpenen zijn moleculen met geurige eigenschappen, geproduceerd door veel planten. Eenvoudiger gezegd, ze geven planten hun geuren en smaken.

Ze zijn aanwezig in veel natuurlijke stoffen zoals oliën, hormonen, vitamines en ten slotte cannabinoïden. Qua dagelijks gebruik vind je ze in veel producten zoals etherische oliën, voeding, cosmetica en huishoudelijke producten.

Terpenen zijn eigenlijk natuurlijke koolwaterstoffen, of extracten van etherische oliën om het eenvoudiger te maken. Ze worden van nature geproduceerd door planten, cannabis noodzakelijkerwijs, maar ook andere, zoals de familie van coniferen (sparren), maar die kunnen worden gevonden in andere levende soorten, zoals bepaalde insecten of zelfs zeesponzen.

Waar zijn die voor ?

Zoals bij de meeste andere planten, is dit een plantmechanisme dat is ontwikkeld om de plant in staat te stellen zichzelf te verdedigen door schadelijke insecten af te weren en tegelijkertijd insecten aan te trekken die gunstig zijn voor de bestuiving.

Hoe werken ze?

Naast het leveren van uitzonderlijke en zeer gevarieerde smaken, dienen terpenen ook om de effecten van andere cannabinoïden te versterken.

Het is pas zeer recent dat de onderzoekswereld geïnteresseerd is in deze koolwaterstoffen, vooral omdat hun synergie met andere componenten van cannabis is benadrukt, we zullen dan spreken van het entourage-effect.

Tegenwoordig zijn er ongeveer honderd verschillende terpenen, waaronder myrceen, limoneen of pineen, zeer bekend in de wereld van aromatherapie en alternatieve geneeskunde.

De belangrijkste terpenen van cannabis :

Hier is een samenvatting van de belangrijkste terpenen die in cannabis worden aangetroffen, hun kenmerken en hun effecten op het menselijk lichaam.

Myrceen :

Myrceen komt in hoge concentraties voor in de cannabisplant. Het geeft een muskusachtig en kruidachtig aroma af.
Effecten: Versnelt de effecten van cannabinoïden, ontstekingsremmend, antioxidant, ontspannend.
Andere bronnen: wilde tijm, hop, citroengras, mango, kardemom.

Limoneen :

Zoals de naam al doet vermoeden, is limoneen een terpeen met een karakteristiek citrusaroma. Het wordt vaak gevonden in fruitschillen en een breed scala aan citrusvruchten.
Effecten: stimulerend, ontspannend, antioxidant, ontstekingsremmend.
Andere bronnen: citrusvruchten, rozemarijn, coniferen.

pineen :

Pineen is het meest voorkomende terpeen in de natuur. Het heeft een karakteristiek dennengeur en is te vinden in een grote verscheidenheid aan planten.
Effecten: ontstekingsremmend, antiseptisch, angst
Andere bronnen: dennen, naaldhouthars, citrusvruchten, basilicum, peterselie.

Caryofylleen :

Caryofylleen is het enige terpeen dat als cannabinoïde werkt. Het bindt zich aan hersenreceptoren en werkt als een antioxidant. Het heeft een kruidig en peperig aroma.
Effecten: ontstekingsremmend, antioxidant, ontspannend, neuroprotectief.
Andere bronnen: zwarte peper, kruidnagel, rozemarijn, hop

Terpinoleen :

Terpinoleen wordt veel gebruikt in de parfumerie vanwege de complexe dennen- en kruidengeur.
Effecten: stimulerend, ontstekingsremmend, anti-angst, antioxidant
Andere bronnen: piment, pastinaak, appel, komijn, salie, rozemarijn.

Humuleen :

De karakteristieke kruidengeur van humuleen is verantwoordelijk voor het hoppige aroma van bier.
Effecten: ontstekingsremmend, antibacterieel, eetlustremmer
Andere bronnen: hop, koriander, basilicum


Linalool :

Linalool is de belangrijkste terpeen in lavendel en geeft een sterk bloemig aroma af.
Effecten: ontspannend, pijnstillend, ontstekingsremmend, antimicrobieel
Andere bronnen: lavendel, munt, kaneel


Voor een optimaal effect is het dus noodzakelijk om een product te vinden dat alle cannabinoïden (exclusief THC) en de terpenen van de plant combineert.